Business development

Business development helpt bedrijven sales- en marketingdoelen in lijn te brengen met de lange termijn strategie. Want alle bedrijven die ‘iets met marketing’ willen hebben een achterliggend hoger doel. Voor stichtingen en non-profits is dat meer doen met een groter budget. Voor ondernemingen is dat meer overhouden onder de streep.

Wat is business development?

Vraag tien willekeurige personen wat business development is en je krijgt tien verschillende antwoorden. Variërend van business development is sales, is het aangaan van partnerships tot business development is productontwikkeling.
Onze definitie is: Business development  (bus dev) is het proces van lange termijn waardecreatie uit klanten, de markt en partnerships.
Voor stichtingen en non-profits mag het woord klanten worden vervangen door donateurs of belanghebbenden.
Een heel belangrijk onderdeel in deze definitie is ‘waardecreatie’. Dit is, zoals gezegd, voor ondernemingen anders dan voor bijvoorbeeld non-profit organisaties.

Waar heeft het betrekking op?

Het vakgebied van een business development-manager bestrijkt een heel breed gebied, waaronder maar niet gelimiteerd tot:
  • Het vergroten van sales
  • Vinden en ontginnen van nieuwe marktsegmenten
  • Productdevelopment
  • Vinden en aangaan van partnerships
  • Binnenhalen van sponsordeals
  • Marketing
  • Werven van donateurs
  • Goededoelenmarketing
  • Subsidieaanvragen 
Het gaat er om uit bovenstaande lijst de juiste mix te kiezen en deze op de juiste manier op elkaar af te stemmen

Wie heeft business development nodig?

Eigenlijk heeft iedere organisatie in meer of mindere mate behoefte aan bus dev. Zeker wanneer er een investering in marketing en sales bij komt kijken. Met een business-developmentplan zorg je er namelijk voor dat iedere euro in marketing en sales er een is die uiteindelijk meer oplevert. Het maakt marketing meetbaar en geeft richting aan je organisatie.

Is het niet alleen voor grote organisaties?

Ook kleinere organisatie hebben baat bij bus dev. Al zal de eerder genoemde mix minder groot zijn en de tijdsinvestering lager dan voor grotere organisaties. Het kan bovendien nooit kwaad om eens met een frisse blik te kijken naar je organisatie en doelen en de initiatieven om deze op de snelst mogelijke manier te bereiken.het

Business development marketing