Snel naar:
Doelstellingen in de basis?
Je wilt prestaties binnen je organisatie verbeteren en directe bijdrage leveren aan de bedrijfsdoelstellingen? Daarnaast wil je dat iedereen zich concentreert op hetzelfde doel en dat er een goede afstemming is tussen de sales en marketing afdeling. Hoe doelstellingen formuleren en hoe behaal je ze? Het formuleren van doelstellingen is de sleutel voor het bereiken van gewenste prestaties. Of je nu op zoek bent om sales conversies te verbeteren , omzet te verhogen of kosten te verlagen, de stappen om deze doelen op te stellen zijn vaak hetzelfde. Hoe bereik je jouw doel?
Hier vertellen we je alles over het formuleren van SMART doelstellingen, het koppelen van je doelstellingen aan de marketing- en salesactiviteiten van de organisatie, het formuleren van doelen van boven naar beneden en het monitoren van de doelstellingen. Door deze technieken voor het formuleren van doelstellingen te gebruiken creëer je duidelijk, haalbare doelen en stem je het gedrag van verschillende afdelingen op elkaar af. Hierdoor streef je een gezamenlijk belang na en worden doelstellingen vaak sneller gehaald.
Waarom is doelstellingen formuleren belangrijk?
Stel de juiste prioriteiten
Het formuleren van de juiste doelstellingen helpt je bij het vaststellen van de juiste prioriteiten. Ze sturen mensen om zich te concentreren op de juiste werkzaamheden en taken. Het stellen van duidelijke doelen helpt de organisatie vooruit. Afdelingsdoelstellingen maken (vaak) onderdeel uit van de bedrijfsdoelstellingen en helpen de organisatie te blijven bestaan en groeien.
Stel je voor dat je een bijbaantje hebt bij de bakker. De bakker heeft je geen duidelijke opdracht gegeven en zegt enkel “begin maar met werken”. Wat ga je doen? Ga je aan de slag? Weet je wat je moet doen? Start je direct met het maken van brood of doe je iets anders? En als je brood maakt, hoeveel moet je er dan maken? Zonder duidelijke doelstellingen is niets duidelijk. Zonder doelen doe je maar wat
Hoe formuleer je SMART Doelstellingen?
Wat is een SMART doelstelling?
Hoe formuleer je SMART doelstelling? Als je gaat om doelstellingen formuleren, is het goed om doelstellingen SMART te maken. SMART is een afkorting, het staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, relevant en tijdgebonden. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van een goede doelstelling. Er zijn meerdere versies van de SMART methode, maar ze komen allemaal op hetzelfde neer namelijk; het creëren van duidelijke en bruikbare doelstellingen die ertoe doen.
Specifiek & Meetbaar
Specifiek, maak hierbij het gewenste gedrag of resultaat duidelijk. Het laat mensen weten waar ze zich op moeten concentreren en welke acties van hen worden verwacht. Mensen hebben behoefte aan sturing en willen weten welke richting ze in moeten en naar welk doel ze toe moeten werken. Als je je doelstellingen niet duidelijk formuleert of je bent niet duidelijk, kun je later voor problemen komen te staan omdat je mogelijk niet het gewenste gedrag of resultaat krijgt. Zet doelen dus duidelijk neer en zorg voor een meetbaar component.
Meetbaar gaat over het creëren van een doel dat je kunt meten, zodat je weet of je al dan niet op de goede weg bent om het gewenste resultaat te halen. Het zorgt er ook voor dat je het juiste resultaat behaald. Bedenk dus goed welke rapportages je gaat gebruiken, welke resultaten je wilt bijhouden en op welke frequentie je gaat meten. Er is niets vervelender dan achteraf discussies te krijgen over het niet behalen van een doelstelling omdat de rapportage niet op orde was.
Tijdgebonden
Acceptabel & Relevant
Doelen moeten haalbaar zijn. Als het doel niet acceptabel is, zullen mensen het aanhoren en al snel denken, “dat gaan we niet halen, dus vergeet het maar... ik ga er niet eens aan beginnen”. Je doelen moeten relevant zijn. Het gaat erom activiteiten te stimuleren, en personen te motiveren, die banden hebben met een breder organisatorisch doel. Als je een doel stelt voor je team als; We richten ons dit jaar op relatiebeheer met onze bezoekafspraken, maar het bedrijf heeft als doel om snel de klantportfolio uit te breiden met nieuwe acquisitie. Dan zijn de doelstellingen voor relatiebeheer en koffieafspraken minder relevant, want dat is niet het plan om het bredere bedrijfsdoel van het stimuleren van acquisitie te helpen.
Wanneer je een enorme doelstellingen stelt voor je team, kan dat uitermate demotiverend werken. Mensen denken direct dat ze geen kans maken om het doel te bereiken en zullen er niet aan gaan/willen beginnen. Als een doel te makkelijk zullen mensen zich wellicht afvragen of het wel zinvol is. Wellicht denken ze dat ze het doel met twee vingers in de neus zullen bereiken en er geen of weinig aandacht aan besteden. Je moet de juiste balans zien te vinden. Het mag niet te gemakkelijk zijn, maar ook niet te moeilijk. Mensen moeten het gevoel hebben dat ze succesvol kunnen zijn, dat zij de juiste vaardigheden bezitten om deze doelstelling tot een succes te maken. Jouw rol is vooral om die ondersteuning te bieden om samen het doel te kunnen bereiken.
Het volgende kenmerk van een goed doel is dat het relevant is. Als het doel niet van belang is voor de organisatie zal het team het niet begrijpen waarom ze aan het werk zijn. Als je aan je medewerker zou vragen, ik wil dat je in december 20 ijsjes gaat verkopen. Het doel is realistisch meetbaar en tijdgebonden, maar of het nu zo relevant is, is nog maar de vraag. Tenzij dat je de eigenaar bent van een ijssalon die mogelijk iets nieuws wil testen in de winterperiode. Wellicht is dit een vreemd voorbeeld maar vaak worden er meer doelen gesteld die niet relevant zijn. Let dus op dat iedereen er het nut van inziet.
Gedrag veranderen en doelstellingen bereiken

Hoe link je doelstellingen aan strategie?
Maak een doel echt relevant
Om een doel echt relevant te maken, moet het gebonden worden aan het algemene overkoepelende belang of doel van de organisatie. De strategie gaat je helpen om dat te bereiken. De strategie bestaat uit een wens in de toekomst en de definitie hoe je dit doel gaat bereiken.
Als je de strategie opbreekt in kleinere tussentijdse doelen, maak je als het ware een kruimel pad wat stapsgewijs kan worden gevolgd. Elk doel dat in de organisatie wordt gesteld moet worden gekoppeld aan het bredere element van je strategie.
Kijk goed naar missie en visie
Hoe je dat doet? Door goed te kijken naar je missie en visie.
Kijk waar je naartoe gaat als organisatie. Neem grotere onderwerpen als focus van de strategische planningsperiode. Voor elk vastgesteld onderwerp breek je dit vervolgens op in kleine sub onderwerpen, steeds verder totdat je individuele doelstellingen kunt stellen voor elke actie.
Als je het lastig vind om je eigen doelstellingen te bepalen. Helpen we je graag met deze doelen calculator. Hiermee reken je de bedrijfsdoelstellingen terug naar afdelingsdoelstellingen.

Hoe bepaal je SMART doelstellingen voor je bedrijf? (Top 2 Bottom)
Van bedrijfsdoelstelling naar individuele doelstellingen
SMART doelstellingen voorbeelden bedrijf
Een organisatie heeft als bedrijfsdoelstelling om 3.000.000 omzet te halen in 2020. Dit is verdeeld over twee afdelingen 1.000.000 voor de servicedesk, die zich bezig moet houden met cross en upsell en 2.000.000 voor de verkoop afdeling.
De verkoop afdeling bestaat uit 10 verkopers die ieder 200.000 aan omzet moeten genereren. Gemiddeld heeft een verkoper 25 nieuwe klanten nodig om deze omzet te halen en is zijn conversie ratio 1 op 4, dit betekend dat hij 100 afspraken nodig heeft om 25 nieuwe klanten te halen.
Voor de afspraken wordt hij bijgestaan door een commercieel medewerker binnen dienst die dit jaar 100 afspraken moeten genereren. Gemiddeld komt dit neer op c.a. 1 afspraak per dag (cancel en verzet meegenomen) en om dit te halen moet de medewerker gemiddeld 30 telefoontjes op een dag plegen om te voldoen aan deze criteria.
Op deze manier kun je de bedrijfsdoelstelling van top naar bottom afbreken waarbij iedereen deelneemt aan het gezamenlijke belang. Mocht je het lastig vinden, bieden we je hierbij een gratis reken hulp aan om je doelstellingen op te kunnen breken in kleinere subdoelstellingen.
Snel en eenvoudig Bedrijfsdoelstellingen naar afdelingsdoelen rekenen? download de rekenhulp

Wat is een stretch doelstelling?
Meer presteren
Naast het vaststellen van een doelstelling waaraan iedereen zich “commit” kun je ook gebruik maken van stretch doelstellingen. Een strech doelstelling zorgt voor een duwtje in de rug voor medewerkers, om nog meer te willen bereiken en over te willen presteren. Het is goed om een strecht doelstelling te formuleren omdat, mocht nu het oorspronkelijke doel eerder dan verwacht worden gehaald, het een gevoel van opluchting kan veroorzaken waardoor mensen achterover leunen omdat ze “het toch al hebben gehaald”. Waarom zouden we ons nog gaan stressen, laten we gewoon rustig afwachten tot het nieuwe jaar weer begint.
Een strechdoel is ervoor om te zorgen dat medewerkers gemotiveerd blijven tot het eind en meer willen bereiken dan dat ze tot nu toe al hebben bereikt. Het moet prikkelen en een gevoel geven van een gedeelde prestatie. Strech doelen kunnen mensen dwingen om anders te denken.
Doelstelling idee:
Als je de doelen hebt bepaald en je start met het ondernemen van acties om ze te bereiken, zul je moeten meten en controleren of je op schema ligt. Volg de voortgang regelmatig en breng wijzigingen aan indien nodig, maar niet te vaak zodat het “gewoon” wordt. Wees je ervan bewust hoevaak je meet en je kijkt naar bepaalde KPI’s. Breek doelstellingen op in kleine mijlpalen die je samen met je team kunt “vieren” zo houden mensen zich vast aan kleinere kortere cyclussen waardoor ze zich makkelijker, stapsgewijs, naar het grotere doel toe werken. Doelstellingen zijn zoals je ziet een belangrijk onderdeel van de inbound marketing strategie
Herzien van doelstellingen
De wereld verandert elke dag, als dat zo is dan moeten je doelen mee veranderen. Blijf je achter met niet realistische doelen dan zullen teams dit ook irrelevant gaan vinden en minder inspanningen gaan leveren. Het is dus goed om je doelen regelmatig te controleren en eventueel te herzien. Houdt hier in het bepalen van de doelen rekening mee. Desgewenst neem je een afwijkingspercentage die ervoor zorgt dat je uiteindelijk, na herziening, alsnog op een acceptabel bedrijfsresultaat uitkomt.
Laat mensen zo snel mogelijk de nieuwe doelen weten zodra deze herzien zijn. Dit geeft mensen vaak het gevoel dat ze weer iets kunnen bereiken. Vaal zie je dat de teamprestaties weer toenemen.
Afhankelijk van de grootte van de doelstelling, helpen incentives ook vaak. Al werkt het beter om een team incentive in de vorm van een uitje of een leuke barbecue in het leven te roepen. Zo wordt het bereiken van de doelstelling een team effort en zal iedereen zijn steentje bijdragen. Het zorgt bij vrijwel ieder individu voor een morele plicht een bepaalde inspanning te leveren. Doe er vooral je voordeel mee.
Veel succes!
Gedrag veranderen en doelstellingen bereiken
