Inbound Marketing
Kom in contact met jouw ideale doelgroep en bouw duurzame en waardevolle klantrelaties op.
Herken je jouw organisatie in onderstaande situaties?
Geen bezoekers op je website?
Wel websitebezoekers maar geen (goede) leads?
Wel leads maar geen klanten?
Vaak komen we organisatie tegen die zich in één van bovenstaande situaties bevinden. Ze hebben vaak een deel van het marketing proces op orde maar hebben nog niet het gewenste resultaat.
Op deze pagina helpen we je op weg met een goede Inbound Marketing strategie. Inbound marketing draait om het opbouwen van waardevolle één op één relaties. Met de tips op deze pagina, helpen we je verder om bezoekers naar leads te converteren en met je doelgroep in gesprek te raken, met als doel meer klanten en een hogere omzet.
Inbound marketing
Wat is Inbound Marketing?
Waarom Inbound Marketing?
Hoe werkt Inbound Marketing?
Wat is Inbound Marketing?
Bereik je doelgroep, converteer leads, verhoog conversies
Inbound marketing is de meest effectieve marketingmethode om je bedrijf online te profileren, leads te genereren en je conversies naar klanten te verhogen. Hiermee breng je je digitale strategie op het gebied van leadgeneratie en klantloyaliteit, naar het volgende niveau.
Inbound marketing staat in het teken van het creëren van waardevolle contactmomenten en ervaringen die een positieve impact hebben op mensen en je bedrijf. In plaats van de oude outbound marketingmethoden (zoals het kopen van advertenties en e-maillijsten en hopen op leads) richt Inbound marketing zich op het creëren van hoogwaardige content die mensen naar je bedrijf en product trekt. Geen pushmarketing, maar pull.
In tegenstelling tot outboud marketing, hoef je met inbound marketing niet te vechten voor de aandacht van je potentiële klanten. Door content te creëren die is ontworpen om de problemen en behoeften van je ideale klanten aan te pakken, trek je gekwalificeerde prospects aan en bouw je waardevolle één-op- één relaties op door vertrouwen en geloofwaardigheid.
Waarom Inbound Marketing?
Met inbound marketing bespaar je op de kosten per lead. Bij traditionele marketing zijn kosten vaak hoger, bijvoorbeeld door dure advertising die een grote groep mensen bereikt maar niet enkel de juiste doelgroep. Bovendien zijn de resultaten die je met inbound marketing behaalt goed meetbaar, waardoor je weet wat je investering oplevert.
Wanneer het doel van je inbound marketinginspanningen is om één-op- één relaties te creëren, dan zal je zien dat de kracht van de context centraal staat. Wanneer je je doelgroep kent, heb je inzicht in hun motivaties, doelen, uitdagingen en gedrag. Hiermee kun je content maken die op het juiste moment gepresenteerd wordt, afgestemd en gepersonaliseerd om aan hun behoeften te voldoen. Hiermee bereik je je doel om elke keer op het juiste moment via het juiste kanaal de juiste informatie aan de juiste persoon te verstrekken. Je voert je marketing activiteiten dus veel gerichter uit op een doelgroep die aansluit bij jouw diensten en producten.
Door je bezoekers te helpen deze content te bereiken, positioneer je je als hulpbron, waar zij op kunnen terugvallen en die ze kunnen aanbevelen aan anderen. Iemand die na een lange zoektocht een oplossing voor zijn probleem heeft gevonden, zal in de toekomst vrijwel altijd zijn positieve ervaring delen.
Hoe werkt Inbound Marketing?
Ben de empathische adviseur en expert in je vakgebied
Hoe je dat doet? Met inbound marketing ben je met je bedrijf in iedere fase van de customer journey van je ideale klant aanwezig terwijl zij op zoek zijn naar het perfecte product of dienst. Dit doe je door de juiste doelgroep naar je website te trekken, ze te converteren in gekwalificeerde leads, deals en kansen te verzilveren als klant en klanten te verblijden. Door op te blijven treden als empathische adviseur en expert, win je klanten voor je organisatie.
Deze stappen vormen één methodologie: attract, convert, close, delight en herhalen. Deze cyclus of 'vliegwiel' voor het ontwikkelen van zinvolle relaties, stimuleert de groei van je organisatie door meer kansen te creëren om te verkopen en klanten te onderhouden (servicen).
Het mooiste is: jij bent en blijft in controle over de resultaten. Deze succesvolle resultaten worden bereikt via inkomende marketingkanalen en tactieken waarmee je op het juiste moment specifieke en waardevolle content biedt aan je leads en klanten op het juiste moment en op de juiste plaats.
Fases in Inbound Marketing
Fase 1: Attract
klanten aantrekken is de eerste stap in de inbound marketing methodologie. In deze eerste marketing fase, mag je merk de prospect niet onderbreken terwijl ze zich in het midden van iets volledig onafhankelijks bevinden, door hen te laten zien hoe je samen zaken kunt doen.
De inbound methodologie positioneert je merk voor potentiële klanten op het juiste moment wanneer ze op zoek zijn naar wat je te bieden hebt, door middel van zoekmachineoptimalisatie en social media Marketing. Dat komt wel op het moment dat zij daar klaar voor zijn

Belangrijke hulpmiddelen
- Zoekmachineoptimalisatie
- Inbound Content
- Bloggen
- Social Media Marketing
Fase 2: Convert
in deze fase ga je resultaat van je inspanningen zien. De convertfase van de Inbound methodologie is super tof, want hoewel het een hoop inspanning is, zul je hier de voordelen zien van al je inspanningen op het gebied van inbound marketing en contentmarketing. Bezoekers moeten nu worden omgezet in gekwalificeerde leads doordat ze hun contactgegevens op je website willen achterlaten in ruil voor iets waardevols. Hierdoor worden ze toegevoegd in je marketing- en salestrechter.

Belangrijke hulpmiddelen
- Premium content
- landingspagina's
- Interactieve conversiepunten
- Dynamische inhoud
Fase 3: Close
In de close-fase worden leads omgezet in klanten. In deze latere marketingfase worden specifieke marketingtools gebruikt, zoals marketing automation, lead nurturing en social media monitoring om ervoor te zorgen dat de juiste leads op het perfecte moment (kunnen) worden geconverteerd naar klanten. Deze stap betekent omzet!
Wist je dat het meestal 7 tot 11 contactmomenten kost om een lead in een gewonnen deal om te zetten? Bedenk dus goed welke marketingtechnieken je kunt gebruiken waarmee je waardevolle contactmomenten creëert en je je contactvoorziet van de juiste informatie op het juiste moment en ze daarmee beter door de customer journey leidt.

Belangrijke hulpmiddelen
- Marketing Automation & workflows
- Database Segmentaties &
E-mailmarketing - Marketing & Sales afstemming
Fase 4: Delight
Inbound marketing draait om het bieden van de beste content aan zowel je prospects als je klanten. Het doel van het verblijden van je klanten is zowel het kunnen oplossen van hun problemen als het omzetten in promoters van je bedrijf.
De Delight-fase is een zeer belangrijke stap in het inbound proces, maar wordt vaak als eerste over het hoofd gezien. Inbound marketing en inbound sales gaan helemaal over het leveren van de juiste content aan je leads en klanten. Alleen omdat iemand een contract met je heeft ondertekend of je producten heeft gekocht, betekent dat niet dat je ze kunt vergeten. Dat is eigenlijk het ergste wat je kunt doen!
Bedrijven die de inbound methodologie hebben omarmd, blijven hun huidige klantenbestand onderhouden, enthousiasmeren en uitbreiden tot ultieme promotors van de organisatie en producten.

Belangrijke hulpmiddelen
- Dynamische website inhoud
- Trigger Marketing
- Social Media Marketing
- Enquetes
Waar begin je met Inbound Marketing?
In 7 stappen naar nieuwe leads en klanten
Stap 1
Bepaal je ambitie en definieer je bedrijfsdoelen
Als je gaat starten met inbound marketing, begin dan op een plaats waarvan je weet wat je wilt bereiken. Met doelstellingen zorg je niet alleen voor een stip op de horizon, ze zorgen ook voor een betere onderlinge afstemming tussen het marketing- en salesteam. Zet doelstellingen vast die ervoor zorgen dat ze substantieel bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen.
Vind je het lastig om doelstellingen te definiëren? Start dan met de algemene bedrijfsdoelstellingen en probeer er een breakdown van te maken. Een bedrijfsdoelstelling kun je opdelen in salesdoelstellingen (aantal orders), de salesdoelstellingen kun je opdelen in marketingdoelstellingen (bijvoorbeeld het aantal leads of afspraken). Vervolgens kun je ze verder verdelen naar KPI’s zoals het aantal ingevulde formulieren of bezoekers op de website.
Stap 2
Bepaal je buyer persona's
Buyer persona´s zijn semi-fictieve weergaves van je ideale klant, samengesteld op basis van werkelijke data en enkele speculaties over demografie, gedrag, motivaties en doelen.
Ze helpen de specifieke doelen, behoeften en uitdagingen van je doelgroep op elk moment te begrijpen. Het gaat om het leveren van duidelijke, op maat gemaakte berichten en content die resoneert met je doelgroep terwijl een ´schieten met hagel´ -benadering wordt vermeden.
Door hun doelen en uitdagingen te begrijpen, kun je je veel beter in je klant inleven en kun je ze helpen.

Weten wie jouw klanten werkelijk zijn en waar je ze kunt vinden? Vraag een gratis klantprofiel aan
Stap 3
Breng de customer journey in kaart
De customer journey is de reis die jouw klant aflegt, vanaf het moment dat hij zich bewust is van het feit dat hij een probleem heeft, tot het moment dat hij daadwerkelijk een product of dienst afneemt en het proces daarna.
Het in kaart brengen van de customer journey is een andere belangrijke taak om al vroeg in je marketingplan te voltooien. Als je dit doet, kun je specifieke marketingactiviteiten en assets afstemmen op de verschillende fases en prioriteit geven aan de manier waarop je aan je marketingplan werkt.
Stap 4
Analyseer en optimaliseer je website
Je website ziet er geweldig uit maar is niet geoptimaliseerd voor verkeer. Je kunt zoveel tijd besteden aan het aanpassen van kleuren en lettertypen, maar mooi ontwerp betekent niets zonder een goede optimalisatiestrategie. Waar begin je om je website-optimalisatie te verbeteren? Als je online zou zoeken, vind je een overweldigend aantal ideeën, maar we merken dat het meestal beter is om te beginnen met een paar basisprincipes.
Er zijn verschillende tools die je website technisch analyseren en komen met technische optimalisaties (https://website.grader.com). Dat is de eerste stap om naar te kijken. Een goede technische website zorgt voor een betere snelheid en daarmee ook een betere vindbaarheid in zoekmachines.
Ten tweede dient de website te worden afgestemd op de behoefte Technisch in orde en aan laten sluiten op je persona en zijn journey.
Stap 5
Content Audit
Stap 6
Ontwikkel de inbound marketing (content)strategie
Je contentstrategie moet alles omvatten, van planning tot productie, samen met promotiestrategieën, zoals social mediamarketing. Om je op weg te helpen hebben we een contentkalender template voor je opgesteld.
Stap 7
Kies de juiste inbound marketingtool
Het gebruik van marketing automation maakt processen, die anders met de hand moeten worden uitgevoerd, veel efficiënter en maakt nieuwe processen mogelijk. Marketing automation kan worden gedefinieerd als een proces waarbij technologie wordt gebruikt om verschillende repetitieve taken te automatiseren die regelmatig worden uitgevoerd in een marketingcampagne.
Een tool waarmee een marketeer een tijdgebonden marketingworkflow kan ontwerpen, uitvoeren en automatiseren, kan een Marketing Automation Platform worden genoemd. Voorbeelden van Marketing Automation Platformen zijn, Hubspot, Pardot en ActiveCampaign.
Stap 8
Richt je inbound marketing-machine in
Marketingautomatisering helpt op gebieden als leadgeneratie, segmentering en lead-engagement. Een automatiseringsplatform geeft je toestemming om alle items zoals de formulieren van de bestemmingspagina, e-mail en dergelijke te verbinden met effectieve en krachtige nurturetracks die nieuwe bezoekers zullen leiden via de buyer´s journey om ze automatisch om te zetten in nieuwe klanten.