Meer websitebezoekers met de Pillar page-strategie [Sterker uit de crisis #3]

Pillar page strategie

Het is voor veel bedrijven lastig om voldoende zoekverkeer naar de website te krijgen. De concurrentie is hoog. En hoe kun je op tegen het geweld van de concurrenten die al veel langer bezig zijn dan jij?
Daarbij komt de wetenschap dat 70% van de bedrijven die er niet in slagen om een constante, voorspelbare instroom van leads te genereren op den duur hun deuren moeten sluiten.

Misschien ken jij de onderstaande situatie?

Je doet je best om hoog in Google te komen. Je hebt een bedrijf ingehuurd die jouw website ‘SEO-proof’ heeft gemaakt. Je hebt betaald voor linkbuilding en/of heb je kapitalen in de bodemloze put gegooid van online adverteren. Je site is mobile friendly… En ja… je bent op bepaalde zoekwoorden wel iets gestegen, maar zonder dat dit tot echt meer bezoekers heeft geleid. Laat staan tot klanten.

 

Je zit met je handen in het haar. En vraagt je gefrustreerd af hoe je in godsnaam wel online succesvol kunt zijn. Wie kun je nog vertrouwen?

Herkenbaar?

 

Laat je niet ontmoedigen, want veel bedrijven zijn je (helaas) voorgegaan. Deze zijn vaak het slachtoffer geworden van hit ‘n run online marketeers of incompetente medewerkers. Die het soms best goed bedoelen, maar niet overzien wat er echt moet gebeuren om jouw site hoog te krijgen in Google. Of misschien bang zijn dat je als klant wegloopt vanwege de investering die er bij hoort.


Maar denk je eens in wat het zou opleveren als het wel zou werken. Twee, drie, tien goede leads per week? Wat zou dat betekenen voor de groeimogelijkheden van jouw bedrijf?

 

Ik heb goed nieuws…

Het goede nieuws is dat het kan. Je kunt op voor jouw strategische onderwerpen hoog scoren in Google. En daarvoor hoef je eigenlijk maar twee dingen te doen. Maar wel heel goed doen…

Contentcreatie en linkbuilding!


En natuurlijk moet eerst de basis op orde zijn, zoals mobile friendly website en on page SEO-zaken. Maar ik ga er even vanuit dat dat op orde is, aangezien je al een voortraject achter de rug hebt.

 

Nu de hoge woorden contentcreatie en linkbuilding er uit zijn komt de volgende vraag. Hoe zorg je ervoor dat je deze twee goed aanpakt? En daarbij is het antwoord eenvoudiger dan de uitvoering. Dit kost tijd die je moet investeren in de beste content en de beste links. Helaas is er geen gemakkelijke weg. Want als dat zo zou zijn zouden al die hit ’n run bedrijfjes inderdaad gelijk hebben.
Dus… aangezien het een kwestie van tijd investeren is… laten we beginnen. Met contentcreatie.

Hoe maak je de beste content?

De beste content is datgeen waarvan Google denkt dat het het meest waardevol is voor mensen die zoeken. Vroeger kwam je weg met een blog met veel (liefst dagelijks) nieuwe posts. Tegenwoordig moet je content maken die volledig is met verwijzigen naar bronnen en aangevuld met media zoals video, afbeeldingen, etc.
Een van de beste strategieën voor content is het maken van een aantal Pillar pages rondom een aantal onderwerpen.

Wat is een Pillar page?

Een Pillar page (ook wel Cornerstone content, 10x content of Skyscraper content) is een manier om content over een onderwerp op een website te maken, waarbij gebruik gemaakt wordt van een zeer uitgebreide hoofdpagina met een aantal subpagina’s. Waarin diverse gerelateerde onderwerpen nader worden uitgelegd.
Het doel van een Pillar page is het maken van een uitgebreide pagina met gestructureerde informatie die alle mogelijke aspecten van een bepaald onderwerp behandelt. Hiermee wordt het mogelijk om voor dat onderwerp hoog te scoren in Google, waardoor het (gratis) organische verkeer zal toenemen.

Pillar page vs clusterpages

Wat is het verschil tussen een Pillar page en clusterpagina’s?

Een Pillar page is een pagina die vergelijkingen toont met de opbouw van een e-book. Het behandelt een specifiek thema maar verwijst vanaf de hoofdpagina (de Pillar) naar nog specifiekere subpagina’s (zogenaamde clusterpagina’s) die betrekking hebben op dit thema. Voorbeelden van clusterpagina’s zijn onder andere blogs of artikelpagina’s. Belangrijk daarbij is dat de clusterpagina’s die een subthema behandelen, op een juiste manier gelinkt worden, voldoende zoekverkeer bevatten, SEO geoptimaliseerd worden zodat ze “waarde” opbouwen. Zodra ze goed gelinkt worden kunnen ze deze waarde doorgeven aan de pilar page en zal deze stijgen in ranking.

De clusterpagina’s worden gelinkt aan de pillarpage via tekst of hyperlinks, Op die manier kan de bezoeker gemakkelijk vanuit de pilarpage naar gerelateerde content navigeren en weer terug. Op deze manier voorzie je bezoekers van waardevolle content, op het moment dat zij dat willen gebruiken gedurende hun buyer journey.

De clusterpagina’s zorgen er op hun beurt weer voor dat, zodra zij goed zijn gepositioneerd in zoekmachines, ze meer organisch zoekverkeer naar de website leiden.

Voorbeeld opzet Pillar page
Voorbeeld Pillar page over Podcasts

Uit hoeveel woorden moet een Pillar page bestaan?

Een Pillar page kent minimaal 1.500 woorden, maar kan ook een veelvoud daarvan zijn. Het streven moet zijn om de beste pagina over het onderwerp te maken dat in Nederland te vinden is. Hoe uitgebreid de pagina moet zijn is dus mede afhankelijk van de concurrentie.
Bij voorkeur combineert een Pillar page diverse media. De basis zal altijd tekst zijn. Maar het is zeker aan te bevelen gebruik te maken van grafieken, infographics en bij voorkeur ook een introductievideo. Ook zelftests of quizzes en zelfs podcasts kunnen een pagina aantrekkelijker maken.
Uiteindelijk moet de pagina voldoende nieuwe inzichten bieden aan, en aantrekkelijk genoeg zijn voor, de bezoeker zodat deze wat langere tijd op de pagina zal blijven.

Het is aan te bevelen om een Pillar page regelmatig uit te breiden met nieuwe onderwerpen zodat deze relevant en actueel blijft voor Google en de bezoekers.

Welke hulpmiddelen kan je gebruiken bij het maken van een Pillar page?

 • Zoekwoorden onderzoek: Met zoekwoorden onderzoek kun je bepalen welke zoekwoorden (en synoniemen) en zoektermen het meeste zoekverkeer oplevert. En welke woorden er op de Pillar page en clusterpagina’s terug moeten komen, zodat hier meer zoekverkeer mee kan worden afgevangen.
  Daarnaast kan zoekwoorden onderzoek inzicht geven in welke concurrerende websites goed scoren op het onderwerp en hoe relatief moeilijk het is om daar tussen te komen.
 • Answer the Public: Een Engelstalige site waar je de zoekterm waar je je op wilt gaan richten kan invoeren waarna onder andere gerelateerde vragen worden gegenereerd die als basis kunnen dienen voor de structuur van de Pillar page.

Wat is een 10x Pillar page?

Een 10x Pillar page of 10x Pillar content is een pagina die alle aspecten met betrekking tot het betreffende onderwerp van binnen en van buiten belicht. De naam is verkregen doordat de pagina zo omvangrijk is dat het 10x beter is dan elke andere informatiebron die kan worden gevonden. Vaak wordt een 10x Pillar page beloond met een hoge positie in zoekmachines. Het maken van een dergelijke pagina is echter veel werk (en eindigt eigenlijk nooit).

Hoeveel Pillar pages zou je moeten hebben op je website?

Daar is eigenlijk geen eenduidig antwoord op te geven. Het is niet verboden om veel Pillar pages te maken uiteraard. De vuistregel is dat je 3 tot 4 Pillar pages maakt rondom de meest belangrijke onderwerpen in je vakgebied of bedrijfssector.

Hoe schrijf je een goede Pillar page?

Bron: https://onlinewealthpartner.com/write-a-pillar-blog-post/

Volg de onderstaande stappen om een goede Pillar page te schrijven:

 1. Bepaal het doel
 2. Bepaal het onderwerp
 3. Schrijf de call to action
 4. Kies een blogpost type
 5. Kies de juiste invalshoek
 6. Kies een zoekwoord, zoekwoorden of zoektermen
 7. Stel een raamwerk op (zie hieronder Voorbeeld opzet Pillar page over Leiderschap)
 8. Onderzoek welke media je kunt toevoegen
 9. Zorg dat alle P.A.E.S elementen erin zitten
 10. Schrijf de Pillar page!

Voorbeeld opzet Pillar page

Mogelijke achterliggende vraag van de bezoeker:

 1. Hoe word ik een betere leider? (Individu/manager, beïnvloeder en beslisser)
 2. Waarom is goed leiderschap belangrijk voor mijn bedrijf (Bedrijf/Ondernemer of CEO, beslisser)

De eerste achterliggende vraag is meestal beter dan de tweede omdat hier duidelijk een ‘probleem’ achter zit. De zoekintentie is daarbij meestal: hoe kan ik mijn probleem oplossen en hoe doe ik dat zo snel mogelijk.
Om de bezoeker daarbij te helpen is het nodig om rondom en in de content van de Pillar page call to actions te plaatsen naar producten en diensten die hierin kunnen voorzien.

In het kort: de Pillar page dient om organisch zoekverkeer te genereren met onafhankelijke, zeer goede content. De ‘advertenties’ daaromheen om de bezoeker te leiden naar de juiste productpagina’s die voorzien in een oplossing van het probleem van de bezoeker.

 

Hoofdonderwerp: Leiderschap

Korte introductie, daarna:

 1. Wat is leiderschap?
 2. Waarom is goed leiderschap belangrijk in een team?
 3. Wat zijn de belangrijkste leiderschapsstijlen?
 4. Wat is situationeel leiderschap?
 5. Wat is het verschil tussen leidinggeven en managen?
 6. Welke verkeerde vormen van aansturen kennen we?
 7. In welke situatie past welke leiderschapsstijl?
 8. De 7 kenmerken van een goede leider
 9. Hoe ontdek je jouw leiderschapsstijl?
 10. Kun je leiderschap trainen?
 11. Waarom veel leiderschapstrainingen falen/onvoldoende opleveren/niet opleveren wat ze beloven
 12. Hoe wordt ik een betere leider?

 

Voorbeelden van interessante vragen voor een clusterpage:

Wat is het verschil tussen een held en een leider?

Wat is het verschil tussen een leider en een rolmodel?

Waarom moeten managers leiders zijn?

Waarom beschouw je jezelf als een leider?

Hoe ziet succesvol leiderschap er voor jou uit?

Kan leiderschap worden aangeleerd?

Hoe kan ik een meer flexibele leider worden?

Doe deze leiderschapstest

4 reacties op “Meer websitebezoekers met de Pillar page-strategie [Sterker uit de crisis #3]”

 1. Hey there this is kind of of off topic but I was wondering if blogs
  use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding experience
  so I wanted to get advice from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

 2. Howdy just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly.

  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different web browsers and both show the
  same outcome.

 3. I’m really inspired with your writing skills and also with the
  structure in your weblog. Is this a paid topic or did you customize it yourself?
  Anyway keep up the excellent high quality writing, it is uncommon to peer a nice
  weblog like this one today..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top