On-page SEO vs Off-page SEO. Wat zijn de verschillen?
On-page SEO en Off-page SEO zijn begrippen waar je mee te maken krijgt als je met zoekmachineoptimalisatie aan de slag gaat. Het zijn eigenlijk twee componenten die bij een goede search engine optimalisatiestrategie hand in hand gaan en elkaar versterken. Toch zijn de verschillen groter dan je aan de hand van de naam zou verwachten.
Om het verschil goed te begrijpen is het belangrijk om te weten hoe zoekmachines werken.
Er zijn dus twee compontenten die voor zoekmachines van belang zijn:
1. On-page SEO gaat over waar je site (c.q. pagina) over gaat en hoe dit is opgezet
2. Off-page SEO kijkt of je site authoriteit heeft en populair is
Of simpel gezegd: waar je op gevonden wil worden is on-page en hoe hoog je scoort in Google voor de zoekresultaten wordt bepaald door Off-page factoren.
Wat is On-page SEO?
On-page SEO of soms ook on-site SEO zijn alle activiteiten die je op je site kunt uitvoeren om je zoekmachineresultaten positief te beïnvloeden. Het gaat om aciviteiten waar je controle over hebt die alleen je eigen site veranderen.
De belangrijkste onderdelen onderdelen zijn:
Titel tags
Het is van belang om de belangrijkste termen waar je op gevonden wil worden in je titel tag op te nemen. Maar let er altijd wel op dat je niet over optimaliseert. Het gaat erom dat je titel aantrekkelijk genoeg is voor bezoekers om op door te klikken.
Headers (H1, H2)
De headers of headings van je site zijn vaak de woorden die het grootst geschreven zijn en het meest opvallen. Daarom krijgen ze van zoekmachines iets meer gewicht. Dat is namelijk, zo ziet een zoekmachine het, wat je duidelijk naar voren wilt brengen. Het is slim om je belangrijkste termen hierin op te nemen.
URL-structuur
De URL is het adres van je site aangevuld met extra tekens voor de specifieke pagina. Het is aan te bevelen om de belangrijkste termen in de URL op te nemen. Bij de instellingen van je CMS-systeem (bijvoorbeeld in WordPress) kan je vaak bepalen wat de standaard URL wordt van een pagina of bericht. Ikzelf stel bijvoorbeeld altijd in dat de URL van een blogpost standaard bestaat uit de woorden van de titel. Irrelevante worden kun je eventueel weer uit de URL halen. Zie bijvoorbeeld hoe de URL van deze post eruit ziet.
Pas wel op met het achteraf aanpassen van URLs. Dit kan namelijk tot fouten leiden als een externe site bijvoorbeeld al naar die pagina linkt. Stel in dat geval altijd een redirect op.
Alt text voor afbeeldingen
Alt teksten bij afbeeldingen kunnen in de meeste CMS-systemen eenvoudig worden bijgevoegd. Ze zijn bedoeld voor speciale apparaten die worden gebruikt door blinden en slechtzienden. Zo kunnen zij lezen wat de inhoud van een afbeeld is. Zoekmachines hechten hier waarde aan. Dus neem in ieder geval een beschrijving op, het liefst met een van de keywoorden waarop je gevonden wilt worden. Ook is het van belang om de bestandsnaam van de afbeelding aan te passen en hierin juiste termen op te nemen.
Snelheid van je site (en pagina)
Als je site traag is en het duurt te lang om een pagina te laden haken veel potentiële bezoekers voortijdig af. Google weet dit en wil een dergelijke negatieve gebruikerservaring voorkomen. Zorg er daarom voor dat je pagina’s snel laden. Aan de ene kant kan dit door de juiste hostingpartner te kiezen. Aan de andere kant door elementen op je pagina, zoals afbeeldingen, kleiner te maken en dus meer geschikt voor internet. Snelle pagina’s komen namelijk hoger in zoekresultaten.
Content & copywriting
Een van de meest belangrijke aspecten van SEO-optimalisatie is het schrijven van content. Schrijf vooral content waarvan je weet dat deze door je doelgroep graag wordt gelezen. Geef waarde en let er op dat je geen content kopieert van andere sites, want dat zal je ranking negatief beïnvloeden!
Interne links
Het is even een lastig klusje. Maar interne links helpen zowel bezoekers als zoekmachines de juiste relevante content te vinden op je site. Probeer daarom altijd meerdere interne links per pagina of blogpost op te nemen.
Wat is Off-page SEO?
Off-page SEO richt zich op het laten toenemen van de autoriteit van een domein, bijvoorbeeld door het vergaren van link van de juiste websites. Vroeger hadden we PageRank. Een term geïntroduceerd door Google om de autoriteit van een site aan te geven. Deze is niet meer openbaar en daarom hebben andere sites geprobeerd dit na te bootsen.
Domain Authority
Een belangrijke speler op dit vlak is MOZ. Zij hebben de term Domain Authority (DA) in het leven geroepen. Dit is een cijfer tussen 0 en 100.
Een DA onder de 10 is laag. Je zult moeite hebben om met een zoekwoord hoog te scoren. Met een DA tussen 10 en 20 lukt het vaak om te ranken op een aantal zoekwoorden, al wordt de concurrentie steeds groter. Het is daarom van belang om met linkbuilding bijvoorbeeld continu te zorgen voor een hogere DA. Iets dat knap lastig kan zijn naast je dagelijkse werkzaamheden.
Daarom zijn er allerlei bedrijven die voor jou linkbuilding kunnen doen. Helaas gebeurd dat al te vaak vanaf site die weinig tot niets toevoegen (misschien heb je wel eens gehoord van PBNs of linkfarms). Vaak worden die links automatisch geplaatst. Er wordt gezegd dat dit automatisch plaatsen zelfs je search engine ranking negatief kan beïnvloeden. Ik geloof daar niet zoveel van. Immers dan zouden concurrenten dat kunnen gebruiken om elkaar naar beneden te halen.
Backlinks
Het meest belangrijke aspect van Off-page SEO is het aantal kwalitatieve backlinks. Het aantal links van externe sites naar jouw site. En met kwalitatief bedoel ik backlinks van sites die zelf draaien om de content van jouw site of de pagina op je site waarnaar hun link verwijst. Je wil het liefst backlinks ontvangen van site met een hoge DA, want iedere site geeft iets door aan jouw site. Dus iedere link van een site met hoge DA maakt dat jouw site ook iets stijgt in relevantie en dus DA.
Wat is een hoge DA? Dat verschilt per niche. Mijn stelregel is dat je je het beste kunt focussen op moeilijk te verkrijgen links op sites met hoge DA, dan duizenden links van sites met nauwelijks of lage DA.
Enkele strategieën om backlinks te verkrijgen
- Contentcreatie die dusdanig goed is dat anderen er naar willen linken
- Social media posts (met links naar content op je site) die weer gedeeld worden
- Links van influencers die bereid zijn naar jouw pagina te linken
- Gastblogs op andere sites met links naar jouw site
- Links op pagina’s van partners waarmee je samenwerkt (bijvoorbeeld als je een software dealer bent, kun je vaak een link op een partnerpagina krijgen)
Starten met SEO-optimalisatie?
Pak het op de juiste manier aan.
Download mijn Gratis SEO Campagne template.
