Zoekwoorden onderzoek: dé handleiding

Zoekwoorden bepalen
De handleiding voor een zoekwoorden onderzoek

Inhoudsopgave

Zoekwoorden onderzoek is een van de eerste stappen die gezet moeten worden voordat je tekst gaat schrijven voor je website. Zomaar lukraak beginnen kán, alleen zie ik vaak dat het resultaat is dat men probeert te optimaliseren voor termen die later onbereikbaar blijken te zijn. 
Dit onderzoek vereist een gedegen afweging die zaken meeweegt zoals: concurrentie, zoekvolume, advertentieprijs en hoe moeilijk het is om voor een term hoog te scoren in Google.
Daarbij moet je jezelf verplaatsen in de persoon die naar bepaalde content zoekt. Zoekt iemand bijvoorbeeld op ‘schoenen’ dan is dat heel breed. Zoekt iemand op ‘sportschoenen’ dat is dat, eh, nog steeds heel breed. Als je daarentegen iemand treft die zoekt op ‘hardloopschoenenwinkel’, dan wordt het al relevanter. Tenminste als je een hardloopschoenenwinkel hebt.
In deze handleiding zal ik je meenemen in hoe je zoekwoorden onderzoek zelf op een gestructureerde manier kan uitvoeren.

 

Starten met SEO-optimalisatie?

Pak het op de juiste manier aan.
Download mijn Gratis SEO Campagne template.

Tims SEO-tips

Zoekwoorden onderzoek, de basis

Voordat we starten met de stappen die je moet zetten kijken we naar wat basistermen die van belang zijn.

Wat is zoekwoorden onderzoek?

Zoekwoorden onderzoek is een onderdeel van SEO (Search Engine Optimalization) waarbij zoektermen worden gevonden en geanalyseerd die mensen gebruiken om informatie te vinden in zoekmachines. 
Het gaat er met andere woorden om om de zoektermen (dus niet alleen één woord) te leren kennen van je potentiële bezoekers van je website. Deze kennis kun je vervolgens inzetten om je content te schrijven of te optimaliseren.

Waarom is zoekwoorden onderzoek belangrijk?

Eigenlijk in de vorige paragraaf al half uitgelegd: omdat het de beste manier is om de zoektermen van je potentiële bezoekers (in veel gevallen ook potentiële klanten) te leren kennen. En hierdoor meer mensen kennis te laten maken met jouw content.
Anders gezegd: je zoektermen zijn het belangrijkste kompas als je aan de slag gaat met SEO. Ze vertellen je waar je je op moet richten en later ook of je vooruitgang boekt.

Als je het goed uit voert kun een werkelijke een schat vinden. Een schat aan inzichten over je doelgroep. 

Bijvoorbeeld:

 • wat zijn hun problemen waarvoor ze een oplossing zoeken
 • wat zijn hun angsten
 • wat houdt hen ’s nachts wakker
 • waar denken ze aan als op zoek gaan
 • hoe zoeken ze naar oplossingen
Je zou kunnen stellen dat zoekwoorden onderzoek marktonderzoek in de 21ste eeuw in rap tempo vervangt! En dat is ook niet verwonderlijk. Want goed zoekwoordonderzoek vooraf voorkomt een hoop nutteloze tijdsverspilling wanneer blijkt dat je je op verkeerde termen hebt gericht.
 

Hoe doe je zoekwoorden onderzoek?

Keywords onderzoeken is een proces dat uit verschillende stappen bestaat. Het kan op het eerste gezicht als moeilijk overkomen, maar als je de stappen en volgorde kent valt het reuze mee. In deze handleiding neem ik je stapsgewijs mee in het proces, zoals ik dat uitvoer. Zodat ook jij straks dit zelf kunt doen en bovendien weet waar je op moet letten.

Wanneer doe je zoekwoorden onderzoek?

Het onderzoeken van zoekwoorden is meestal de eerste stap als je je website gaat optimaliseren voor zoekmachines. Meestal voer je het uit voordat je of op het moment dat je:

 • Een nieuwe website start
 • Een makeover van je website maakt en content opnieuw gaat indelen
 • Offline content online gaat zetten
 • Een nieuwe niche wilt aanboren
 • Op zoek bent naar ideeën om over te schrijven/bloggen

Wie zou zoekwoorden moeten onderzoeken?

Eigenlijk iedereen die belang heeft bij het slagen van een website. Zoals de eigenaar, een blogger, een SEO-specialist of online marketeer.

Verschillende soorten zoekwoorden

Er zijn drie soorten zoektermen:

 1. Informatief (bijv antwoorden op vragen);
 2. Commerciële keywords, gericht op oplossen pijnpunt (bijv beste seo specialist of makelaar Amsterdam Noord);
 3. Merkgerichte keywords (op naam van inidividu of bedrijf).
Een andere indeling van zoektermen kunnen we maken op basis van concurrentie en zoekvolume. 

Er zijn dan de volgende drie typen te onderscheiden (zie afbeelding):

 1. Head keywords, vaak algemene termen waar de concurrentie hoog is;
 2. Body keywords, die al iets specifieker zijn, maar waar je niet op kunt ranken als je site nog niet veel autoriteit heeft;
 3. Longtail keywords, die veel specifieker zijn, waar het makkelijke op te ranken is, maar waar het zoekvolume lager is. Dit zijn vaak wel termen met een duidelijke zoekintentie.
Typen zoekwoorden

Door op een standaard manier zoekwoorden onderzoek te doen zorgen we ervoor dat de uitkomsten goed zijn. En we niet gaan optimaliseren op woorden die onhaalbaar zijn of waar geen zoekvolume op zit.

In de basis gaan we op zoek naar woorden met de volgende drie karakteristieken:

 1. Woorden met voldoende zoekvolume;
 2. Woorden met een commerciële zoekintentie;
 3. Woorden met een niet al te hoge, realistische keyword difficulty (KD) score.

Hierover later meer.

We gebruiken voor het zoekwoordenonderzoek Google Keyword Planner (gratis) en SEMrush (betaald). Vooral SEMrush is een dure tool met een relatief korte trial van 7 dagen. Later komen we nog terug op diverse alternatieve tools.

Hoe vind je de beste zoekwoorden?

Om goede content te schrijven die voorziet in de behoefte van potentiële bezoekers (c.q. klanten) moet je weten waar ze naar op zoek zijn. Hier leg ik je uit hoe je de beste zoekwoorden vindt en deze in een lijst zet om er later een aantal te kiezen om je op te richten met content.

Voordat we beginnen vraag ik je een spreadsheet te maken met de volgende kolommen. Hierop voeren we de longlist van zoektermen in, een per regel.
De kolommen zijn:

 • Zoekterm
 • Concurrentie (Hoog, Midden, Laag)
 • Zoekvolume
 • CPC (cost per click)
 • KD% (keyword difficulty)
 • Zoekterm mag max kosten
 • Concurrent 1 (Naam)
 • Concurrent 1 DA (domain authority)
 • Concurrent 1 Traffic%
 • Concurrent 2 (Naam)
 • Concurrent 2 DA (domain authority)
 • Concurrent 2 Traffic%
 • Concurrent 3 (Naam)
 • Concurrent 3 DA (domain authority)
 • Concurrent 3 Traffic%

Om de juiste zoekwoorden te vinden gebruiken we verschillende tools: Google Keyword Planner tool en SEMrush gebruiken we het meest. Voor het bepalen van de DA (domain authority van een site) kun je het beste gebruik maken van de gratis MOZ-bar. Andere tools doen het ook goed en sommige kosten minder, maar hier richten we ons op deze twee. Google is gratis en bij SEMrush kun je kiezen voor een 7 dagen trial.

Een andere tool die kan helpen bij je zoekwoordenonderzoek is Ubersuggest (gratis). Alleen geeft deze minder goede resultaten.

Bekijk hieronder onze infographic met de 5 meest door ons gebruikte Zoekwoorden onderzoekstools.

Starten met SEO-optimalisatie?

Pak het op de juiste manier aan.
Download mijn Gratis SEO Campagne template.

Tims SEO-tips

Begin met het vinden van de logische zoektermen

De meeste mensen komen niet verder dan deze stap. Logische zoektermen zijn namelijk de termen waarvan je zelf denkt dat jouw doelgroep hierop zoekt. Deze termen kunnen vaak moeiteloos worden gegeven door een ondernemer als ik voor hem zoekwoordenonderzoek uitvoer.

Hoe ga je te werk?

Stel je bent een Freelance Online Marketeer en je woont in Amsterdam. Je wilt jezelf beter positioneren op Google om zo meer traffic naar je website te krijgen die uiteindelijk ook opdrachten zullen moeten opleveren.

Logische zoektermen waar je dan zo op komt en op gevonden zou willen worden zijn:

 • Online marketeer
 • Freelance marketeer
 • Online marketing specialist
 • Online marketeer Amsterdam

Maar ook:

 • SEO specialist Amsterdam
 • SEA expert
 • etc

Voor een bedrijfsfotografiestudio zouden de van de eigenaar verkregen zoektermen bijvoorbeeld de volgende kunnen zijn:

 
 • Bedrijfsfotografie
 • Productfotografie
 • Corporate fotografie
 • Portet fotografie
 • Interieur fotografie
 • Referentie fotografie
 • Lifestyle fotografie
 • Reclame fotografie
Zet de verkregen of gevonden logische zoektermen in het spreadsheet. Nu gaan we deze zoektermen gebruiken om te verbreden. Dat wil zeggen dat we zoektermen gaan vinden waar we zelf in eerste instantie niet aan hadden gedacht.

Gebruik Google.com en Youtube om je breder te orienteren

Een eerste een gemakkelijk beginpunt om je breder te orienteren op je zoektermen zijn de zoeksuggesties van Google en Youtube. In het voorbeeld van de bedrijfsfotografiestudio zou dit het volgende beeld kunnen geven op de zoekterm Productfotografie.

Zoekwoorden onderzoeken met Google

In dit voorbeeld is de ondernemer met de zoekterm productfotografie gekomen. Als je dit in Google (of Youtube, de nr 2 zoekmachine op dit moment) invoert geeft deze tijdens het typen verschillende suggesties. Deze suggesties zijn gebaseerd op wat Google denkt dat je naar op zoek bent. Dit gaat op basis van zoekhistorie van andere gebruikers. Een inzicht dus!

De ondernemer komt dus met de zoekterm Productfotografie en Google komt tijdens het invoeren met twee opties die commercieel gezien wellicht veel interessanter zijn: productfotograaf en productfotografie prijzen.
Deze twee termen zijn wellicht veel interessanter om op te ranken aangezien de zoekintentie van algemeen naar meer oplossingsgericht of transactiegericht gaat.
Het zoekvolume (waar we het later over zullen hebben) is van deze laatste twee termen een stuk lager, maar dat neemt niet weg dat het commercieel misschien wel veel interessanter is om hier op hoog te ranken in Google.

Doe dit eenvoudige onderzoekje en beoordeel op basis van de suggesties of er termen moeten worden aangepast of toegevoegd.

Zoektermen met Google Keyword Planner vinden

Google Keyword Planner is een krachtige tool gericht op adverteren via Google. Maar het kan ook handig worden ingezet voor (gratis) zoektermenonderzoek.
Ik vertel je later meer over Cost per Click (CPC), concurrentie (c.q. keyword difficulty) en zoekvolume. Voor nu is het voldoende dat we naar zoeken naar keywords die een relatief hoog zoekvolume, hoge CPC en lage concurrentie hebben.

Hier is hoe het werkt:

 1. Als je bent ingelogd moet je helaas eerst door een Wizzard heen voor een eerst campagne. Als je dat hebt gedaan klik je op Tools & Settings (zie afbeelding 1). En daarna op Discover New Keywords.

  Google keyword planner

 2. Voer de logische zoektermen in. In het voorbeeld van afbeelding 2 staat de zoekterm: Fotograaf.
 3. Eventueel kun je je zoektermen hier uitbreiden met de suggesties achter Broaden your search, bijvoorbeeld met digitale fotografie.
 4. Kijk naar het gemiddelde zoekvolume (Avg. monthly searches)
 5. Scrol naar beneden en kijk naar de Keyword idea lijst. Daar worden in dit voorbeeld 743 ideeën gegenereerd. Niet zichtbaar in de afbeeld staan verder naar beneden ook een aantal B2B suggesties, zoals: zakelijke fotografie. Met een redelijk goed zoekvolume van 480 per maand, een lage concurrentie van 0,17 en een (relatief) hoge cost per click van €2,38.  Ook website fotografie doet het goed met een volume van 1.000, een concurrentie van 0,19 en een nog hogere CPC van € 4,01. Een mooie kandidaat dus om toe te voegen in dit geval!

Keywords verbreden met Google Keyword Planner

Voeg de nieuw gevonden zoektermen toe aan de lijst met logische zoektermen. 

Het selecteren van zoektermen die je later geld zullen opleveren​

Met SEMrush gaan we onderzoeken of de gevonden zoektermen in aanmerking komen voor weboptimalisatie. Eventueel onderzoeken we tevens de mogelijkeheden voor Advertising. Dit is mogelijk voor zoektermen met een hoge commerciële intentie, hoge concurrentie en lage CPC.

Hoe doe je een zoekwoorden onderzoek?

Stappenplan zoekwoorden selectie

Stap 1: Typ een van de zoektermen die je wilt onderzoeken in Google

Stap 2: Selecteer de eerste, tweede en derde directe concurrent die op dat zoekwoord naar boven komt. Onder directe concurrent verstaan we een bedrijf dat concurrerende diensten verleend al dan niet in dezelfde regio. Dus geen Wiki sites en andere algemene informatiebronnen.
Zoek met behulp van de MOZ-bar de DA (domain authority) voor iedere concurrent op en zet deze waarde in de spreadsheet.

Stap 3: Ga naar https://www.semrush.com en log in (of maak een trial account aan en log in)

Organic research met SEMrush

Stap 4: Zie afbeelding 1. Plak de domeinnaam van de concurrenten een voor een in het zoekvlak (zonder http://www. dus alleen bijvoorbeeld akc-loodgieter.nl)

Stap 5: Maak een notitie van het getal onder het blauwe cirkeltje met naam Organic Search Traffic (zie afbeelding 2). Dit is een indicatie van de hoeveelheid bezoekers die deze concurrent via Google (zonder Advertenties) behaalt op alle zoektermen. In dit geval 1.3k ofwel 1.300 bezoekers, wat best oké is voor een loodgieter uit Amsterdam Noord.

organic traffic zoekwoorden

Stap 6: Scroll naar beneden naar het vak met naam Top Organic Keywords en klik op de blauwe View full report button.

Stap 7: Zie afbeelding 3. Zoek naar de zoekterm waar je mee bent begonnen (in dit geval was dat Loodgieter Amsterdam Noord). Eventueel kan je hierop filteren boven in het scherm.
Pak je spreadsheetje erbij waarin je voor iedere onderzochte zoekterm noteert wat het volume is in dit geval 260 per maand) en wat de KD% (keyword difficulty) is (in dit geval 45,43, wat gemiddeld is).

Noteer voor iedere concurrent bovendien wat het Traffic% is. In dit voorbeeld komen 2,44% van de 1300 bezoekers per maand op dit keyword binnen bij de eerste directe concurrent die op positie 2 rankt voor deze zoekterm.

Onderzoek door SEO specialist

Dit geeft ons op twee vlakken essentiële informatie:
1. Het vertelt hoeveel mensen er op hun site landen op dat specifieke trefwoord
2. Op basis van een gemeten of geschatte conversie (van bezoeker naar klant) en de bruto winst marge op de dienst kunnen we inschatten hoeveel geld een (in dit geval nummer 2) positie voor dat keyword zou opleveren.

Waarde van een zoekterm bepalen

Stap 8: Nu gaan we rekenen!
De website akc-loodgieters.nl heeft 1300 bezoekers per maand. 2,44% van de bezoekers, 31 potentiële klanten, komt via de zoekterm Loodgieter Amsterdam Noord binnen.

Nu moeten we deze cijfers projecteren op onze eigen situatie. Stel dat wij een loodgietersbedrijf hebben in Amsterdam Noord en we hebben maandelijks 2200 bezoekers op onze site. Dan zou dat betekenen dat we 2,44%*2200= 53 bezoekers en potentiële klanten per maand extra zouden kunnen krijgen.
Dat percentage moet je vermenigvuldigen met je conversierate. Als je deze niet kent kun je 3% als ratio nemen. Dat betekent dat je gemiddeld per maand 1,6 klanten extra krijgt als je op nr 2 rankt voor deze term. Als je op nr 1 rankt zal dat nog verder toenemen. Vermenigvuldig dit met de bruto winst marge op je product of dienst en je weet wat een zoekterm je maximaal mag kosten.
Zet dit getal in je spreadsheet in de kolom ‘Zoekterm mag max kosten’.

Stap 9: Herhaal deze stap voor iedere zoekterm die je op je shortlist wilt zetten.

Stap 10: Vervolgens ga je bepalen voor welke zoektermen je gaat optimaliseren en wat daarvoor de kosten mogen zijn. In het geval van de loodgieter zou de rekensom als volgt kunnen zijn.
Stel dat je met een aantal uur per week in 3 maanden ervoor kunt zorgen dat je op nummer 2 komt. Vertaalt dit zich tot 19 extra klanten per jaar. Hier staat bijvoorbeeld een extra omzet van € 10.000 per jaar tegenover ofwel €5.000,- extra bruto winstmarge. Even nog los van de langere termijn effecten.

Een investering van maximaal €4.900,- om hoog te ranken op deze zoekterm zou dus nog een positieve Return On Investment opleveren.

Noot
Dit is een simpele rekensom voor een relatief simpele dienst. De ROI loopt nog veel meer op voor producten en diensten met een hogere prijs, zoals voor een architect.

Ook voor zoekwoorden geldt: focus op kwaliteit

Net als zoveel in het leven geldt ook bij SEO-optimalisatie op zoektermen dat je er beter voor kiest voor kwaliteit te gaan dan voor kwantiteit. De nr 1 doodsteek voor zoekwoordoptimalisatie is te gaan voor een te grote hoeveelheid zoektermen. Je aandacht raakt versnipperd en succes blijft daardoor uit. Meestal zijn maximaal 10 keywords voldoende om je op te richten.

Welke zoekwoorden op de shortlist zetten?

Als hulpmiddel bij het definitief kiezen van de zoektermen kun je Keyword Difficulty en Cost per Click laten meewegen. Deze zie je in afbeelding 3 in de kolommen KD% en CPC staan.

Onderzoek SEO woorden doen met SEMrush

KD
De KD is een getal tussen 0 en 100 en zegt iets over hoe moeilijk het is om op dat specifieke woord te ranken. Hoe hoger hoe moeilijker. In dit voorbeeld is een KD van 45 gemiddeld moeilijk, niet makkelijk maar ook niet extreem moeilijk.
Loodgieter Amsterdam is met een KD van 60 alweer een stuk lastiger. Een KD van onder de 25 wordt over het algemeen als redelijk makkelijk gezien.

CPC
De Cost per Click zegt iets over hoeveel andere bedrijven bereid zijn te betalen voor dat specifieke zoekwoord. Dat geeft een indicatie van hoe commercieel interessant die zoekterm is. Dus met andere woorden hoeveel business denken andere bedrijven hieruit te halen?

Starten met SEO-optimalisatie?

Pak het op de juiste manier aan.
Download mijn Gratis SEO Campagne template.

Tims SEO-tips

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top